A CS WAVE egy virtuális  hegesztés oktató szimulációs rendszer fejlesztése már 2004-megkezdődött. Ez a világon legelterjedtebb szimulációs oktatási rendszer a hegesztés területén.

Magyarországon már 2006 óta alkalmaznak oktatási intézmények  virtuális mozgásgyakorló eszközt a hegesztő képzésben elsőként a Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft a közép-kelet európai régióban...

A leghatékonyabb hegesztés oktatási rendszerként elhíresült francia-magyar fejlesztésű virtuális valóság szimulációt alkalmazó szimuláció lett a WAVE, melyet hegesztők képzésének segítésére fejlesztettek ki.

 

Az ipar igényeinek fejlődését az oktatásnak is dinamikusan kell lekövetnie ahhoz, hogy naprakész szakképzésről beszélhessünk, azaz ideje volt elgondolkodni az AVI hegesztés oktatásának szimulációján.

 

 

     

 

 

 

A munka elindult már 2009-ben- mind  Magyarországon, mind Franciaországban-melynek eredménye a CS WAVE PROTRAINER TIG modulja, ami először a világon a MACH-TECH 2011 Nemzetközi Hegesztéstechnikai Szakkiállításon került bemutatásra, ahol a fejlesztést a szakmai zsűri a kiállítás Nagydíjával jutalmazta.

 

 

Fontos, hogy igényeinknek megfelelően döntsük el melyik szimulációt válasszuk, viszont ehhez egyértelműen tisztáznunk kell, hogy mit szeretnénk:

  • Pontos mozgáskoordinációt megtanítani mindenki számára érthető módon a lehető leghatékonyabban…(virtuális mozgásgyakorló oktatási rendszer)
  • vagy valósághű vizualizációt mutatni annak érdekében, hogy a felhasználó a hegesztés során előforduló veszélyeket, helyes gépbeállítást, különböző hegesztőanyagok, védőgázok viselkedését és használatának különbözőségeit megismerhesse - anélkül, hogy egyetlen hegesztőgépet be kellene kapcsolni -100% virtuális valóság segítségével…(hegesztő szimulátor)

 

Áttekintés a szimulációhoz használhatót vezérlőközpontról:   


Vezérlő központ
Ez a webes alkalmazás a trénerek számára készült, mely akár a tanuló vagy az adminisztrátor által is használható. Ez az a központi felület, ahol elérhetők és frissíthetők a tanulói profilok és eredményeik. A tréner itt akár új feladatokat, kurzusokat iktathat be a rendszerbe, valamint ezen a felületen keresztül a tanlók fejlődése is nyomon követhető.
Ez a szolgáltatás nem igényel külön telepítést és bármelyik eszközön futtatható. Nincs szükség másra, csak be kell lépjünk egy speciális weboldalra a böngészőnk segítségével.

Az ábra a Wave NG képzési központ felépítését mutatja be.

Az ábra a Wave NG képzési központ felépítését mutatja be.

MUNKAPAD és a LITE a webes szolgáltatással együtt érkezik, az eszközök irányítása és ellenőrzése céljából. Az EDU rendszerhez ez a szolgáltatás külön opcióként kérhető.
A webes szolgáltatást LAN hálózatra is telepíthetjük. Ebben az esetben tanácsos az összes információt a helyi hálózaton tárolni, így elkerülhető a külső hozzáférés a helyi képzőközpont adataihoz.
A webes szolgáltatás lehet akár a WAVE NG által kínált FELHŐ is. Ebben az esetben minden információ egy biztonságos és privát távoli helyen van tárolva, melynek előnye, hogy bárhonnan elérhető. A FELHŐ szolgáltatás magába foglal 1 év garanciát, és tartalmazza a karbantartást is.

A gyakorlatok végén a rendszer grafikonon ábrázolja a tanuló teljesítményét. Az első adat a gyakorlat sikerességét mutatja. Ha ez pozitív, akkor a felhasználó automatikusan továbbléphet a következő szintre. Ezután elérhetővé válnak a részletes eredmények, szintén grafikonos ábrázolásban, minden megfigyelt paraméterről a varrat mentén. Ezek a grafikonon általában az oktatók munkáját segítik, így könnyebben megállapíthatók a problémás területek, és láthatóvá válik min kell javítani.


Vezérlő központ
A vezérlő központ az oktatók által használható webes alkalmazás. Felhasználója lehet a rendszergazda is, létrehozhat és kezelhet felhasználói fiókokat oktatók és tanulók számára egyaránt.
A vezérlő központ bármilyen böngészőben futtatható és nem igényel külön telepítést.


A WEB SZERVER
A szerver feladata, hogy biztosítsa a hálózatban összekapcsolt rendszerek közti kommunikációt, valamint felelős a megosztott adatok biztonságáért. Egy rendszeren belül a rendelkezésre álló információk lehetnek statikusak (GUI skin-ek és konfigurációk, mozgási paraméterek, videók) vagy dinamikusak (gyakorlati eredmények, statisztikák).
Az adatbázis mindkét típusú információt tárolja, feltéve, hogy mindhárom platform (MUNKAPAD, LITE, EDU) a szabványos internetes kommunikációs protokollt használja.
A WEB szerver helyileg is telepíthető (LAN hálózat). Ebben az esetben a berendezések karbantartása és kezelése a felhasználó feladata. Másik lehetőség a WAVE NG FELHŐ szolgáltatása. Ebben az esetben nincs semmilyen telepítési követelmény. A WAVE NG biztosítja a tároló helyet a felhasználó számára,  valamint a karbantartást és a fejlesztéseket ezen területen. A FELHŐ külön kérésre az ügyfél magánhálózatára is telepíthető.

Virtuális valóság szimulációk és interaktív oktatási eszközök iskoláknak, cégeknek és az ipari szakképzés számára.
Új hírekért és technológiánkat használó új termékekért látogasson vissza rendszeresen honlapunkra!