Széchenyi 2020 GINOP 3.2.2

Szimulátorok ipari szakmák oktatására

WAVE NG MUNKAPAD hegesztő szimulátor

A CS WAVE munkapad egy ipari kivitelű mozgás gyakorló szimulátor hegesztők képzésére.

A CS WAVE egy virtuális  hegesztés oktató szimulációs rendszer, melynek fejlesztése már 2004-megkezdődött. Ez a világon legelterjedtebb szimulációs oktatási rendszer a hegesztés területén. Magyarországon már 2006 óta alkalmaznak oktatási intézmények virtuális mozgásgyakorló eszközt a hegesztő képzésben elsőként a Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft a közép-kelet európai régióban. A leghatékonyabb hegesztés oktatási rendszerként elhíresült francia-magyar fejlesztésű virtuális valóság szimulációt alkalmazó szimuláció lett a WAVE, melyet hegesztők képzésének segítésére fejlesztettek ki.

Mach-tech nagydíj 2011

A munka elindult már 2009-ben- mind  Magyarországon, mind Franciaországban-melynek eredménye a CS WAVE PROTRAINER TIG modulja, ami először a világon a MACH-TECH 2011 Nemzetközi Hegesztéstechnikai Szakkiállításon került bemutatásra, ahol a fejlesztést a szakmai zsűri a kiállítás Nagydíjával jutalmazta.

Fontos, hogy igényeinknek megfelelően döntsük el melyik szimulációt válasszuk, viszont ehhez egyértelműen tisztáznunk kell, hogy mit szeretnénk:

  • Pontos mozgáskoordinációt megtanítani mindenki számára érthető módon a lehető leghatékonyabban…(virtuális mozgásgyakorló oktatási rendszer)
  • vagy valósághű vizualizációt mutatni annak érdekében, hogy a felhasználó a hegesztés során előforduló veszélyeket, helyes gépbeállítást, különböző hegesztőanyagok, védőgázok viselkedését és használatának különbözőségeit megismerhesse - anélkül, hogy egyetlen hegesztőgépet be kellene kapcsolni -100% virtuális valóság segítségéve.(hegesztő szimulátor)

Az ipar igényeinek fejlődését az oktatásnak is dinamikusan kell követnie ahhoz, hogy naprakész szakképzésről beszélhessünk, azaz ideje volt elgondolkodni az AVI hegesztés oktatásának szimulációján. A CS Wave munkapad egy ipari megoldás, amely a beépített számítógép által vezérelt motornak köszönhetően automatikua a megfelelő pozícióba állítani a képernyőt, így nem szükséges annak a mozgatása. A 180 kg-os súly és a lerögzíthető lábbak miatt nem fog elmozdulni vagy eldőlni.

 

 

CS WAVE munkapad eljárások CS WAVE munkapad szotfver CS WAVE munkapad szotfver vizuális segítségek
 

 

 

Áttekintés a szimulációhoz használhatót vezérlőközpontról:   


Vezérlő központ
Ez a webes alkalmazás a trénerek számára készült, mely akár a tanuló vagy az adminisztrátor által is használható. Ez az a központi felület, ahol elérhetők és frissíthetők a tanulói profilok és eredményeik. A tréner itt akár új feladatokat, kurzusokat iktathat be a rendszerbe, valamint ezen a felületen keresztül a tanlók fejlődése is nyomon követhető.
Ez a szolgáltatás nem igényel külön telepítést és bármelyik eszközön futtatható. Nincs szükség másra, csak be kell lépjünk egy speciális weboldalra a böngészőnk segítségével.

Az ábra a Wave NG képzési központ felépítését mutatja be.

Az ábra a Wave NG képzési központ felépítését mutatja be.

MUNKAPAD és a LITE a webes szolgáltatással együtt érkezik, az eszközök irányítása és ellenőrzése céljából. Az EDU rendszerhez ez a szolgáltatás külön opcióként kérhető.
A webes szolgáltatást LAN hálózatra is telepíthetjük. Ebben az esetben tanácsos az összes információt a helyi hálózaton tárolni, így elkerülhető a külső hozzáférés a helyi képzőközpont adataihoz.
A webes szolgáltatás lehet akár a WAVE NG által kínált FELHŐ is. Ebben az esetben minden információ egy biztonságos és privát távoli helyen van tárolva, melynek előnye, hogy bárhonnan elérhető. A FELHŐ szolgáltatás magába foglal 1 év garanciát, és tartalmazza a karbantartást is.

A gyakorlatok végén a rendszer grafikonon ábrázolja a tanuló teljesítményét. Az első adat a gyakorlat sikerességét mutatja. Ha ez pozitív, akkor a felhasználó automatikusan továbbléphet a következő szintre. Ezután elérhetővé válnak a részletes eredmények, szintén grafikonos ábrázolásban, minden megfigyelt paraméterről a varrat mentén. Ezek a grafikonon általában az oktatók munkáját segítik, így könnyebben megállapíthatók a problémás területek, és láthatóvá válik min kell javítani.


Vezérlő központ
A vezérlő központ az oktatók által használható webes alkalmazás. Felhasználója lehet a rendszergazda is, létrehozhat és kezelhet felhasználói fiókokat oktatók és tanulók számára egyaránt.
A vezérlő központ bármilyen böngészőben futtatható és nem igényel külön telepítést.


A WEB SZERVER
A szerver feladata, hogy biztosítsa a hálózatban összekapcsolt rendszerek közti kommunikációt, valamint felelős a megosztott adatok biztonságáért. Egy rendszeren belül a rendelkezésre álló információk lehetnek statikusak (GUI skin-ek és konfigurációk, mozgási paraméterek, videók) vagy dinamikusak (gyakorlati eredmények, statisztikák).
Az adatbázis mindkét típusú információt tárolja, feltéve, hogy mindhárom platform (MUNKAPAD, LITE, EDU) a szabványos internetes kommunikációs protokollt használja.
A WEB szerver helyileg is telepíthető (LAN hálózat). Ebben az esetben a berendezések karbantartása és kezelése a felhasználó feladata. Másik lehetőség a WAVE NG FELHŐ szolgáltatása. Ebben az esetben nincs semmilyen telepítési követelmény. A WAVE NG biztosítja a tároló helyet a felhasználó számára,  valamint a karbantartást és a fejlesztéseket ezen területen. A FELHŐ külön kérésre az ügyfél magánhálózatára is telepíthető.