Széchenyi 2020 GINOP 3.2.2

Szimulátorok ipari szakmák oktatására

WAVE NG LITE hegesztő szimulátor

WAVE NG LITE hordozható mozgás gyakorló szimulátor hegesztők gyakorlati képzésére.

 A Wave NG LITE a legfejlettebb hordozható virtuális hegesztő mozgást gyakorló eszköz, a francia Diginext terméke. A szimulációt hegesztést oktató intézmények számára találták ki, de már az iparban is sok esetben bizonyította sokrétű felhasználhatóságát. A szimuláció minden kézi ívhegesztési eljárást és hegesztési pozíciót tartalmaz. Játszva, könnyedén sajátítják el a tanulók a hegesztéshez szükséges mozgáskoordinációt, a szimulátor segítségével megbízhatóan és hatékonyan oktathatunk, a hegesztés minden veszélyforrása nélkül.

Elődje a CS WAVE LITE  verzióhoz képest a megújult szoftver számos új alkalmazást tartalmaz, főleg az oktatói szoftver tekintetében. Fontos további újítás, hogy nincs szükség az új generációban a WAVE vezérlőközpont és szerver szoftver megvásárlására, hiszen felhő alapú hozzáféréssel bárhonnan, bármikor gyorsan elérheti tanulói minden feladatmegoldását és eredmény grafikonját, hozhat létre új tanterveket akár otthonról, oszthat ki új feladatokat anélkül, hogy fizikálisan egy helységben kellene lennie a szimulátorral.

Könnyen mozgatható, kis helyet foglal el, valamint tartozéka egy exkluzív törhetetlen koffer. (45*140*60 cm) A WAVE NG LITE ultrahangos mozgáskövető rendszerrel és gravitációs szenzorokkal felszerelt szimulációs hegesztés oktatási rendszer, a legelterjedtebb Európában. A WAVE NG LITE a modern hegesztésoktatás nélkülözhetetlen eszköze Magyarországon már több mint 20 gyakorlati hegesztés oktatást végző szakiskola és műszaki főiskola használja ezt a hegesztés oktató szimulációt. 

 

Áttekintés a szimulációhoz használhatót vezérlőközpontról:   


Vezérlő központ
Ez a webes alkalmazás a trénerek számára készült, mely akár a tanuló vagy az adminisztrátor által is használható. Ez az a központi felület, ahol elérhetők és frissíthetők a tanulói profilok és eredményeik. A tréner itt akár új feladatokat, kurzusokat iktathat be a rendszerbe, valamint ezen a felületen keresztül a tanlók fejlődése is nyomon követhető.
Ez a szolgáltatás nem igényel külön telepítést és bármelyik eszközön futtatható. Nincs szükség másra, csak be kell lépjünk egy speciális weboldalra a böngészőnk segítségével.

Az ábra a Wave NG képzési központ felépítését mutatja be.

Az ábra a Wave NG képzési központ felépítését mutatja be.

MUNKAPAD és a LITE a webes szolgáltatással együtt érkezik, az eszközök irányítása és ellenőrzése céljából. Az EDU rendszerhez ez a szolgáltatás külön opcióként kérhető.
A webes szolgáltatást LAN hálózatra is telepíthetjük. Ebben az esetben tanácsos az összes információt a helyi hálózaton tárolni, így elkerülhető a külső hozzáférés a helyi képzőközpont adataihoz.
A webes szolgáltatás lehet akár a WAVE NG által kínált FELHŐ is. Ebben az esetben minden információ egy biztonságos és privát távoli helyen van tárolva, melynek előnye, hogy bárhonnan elérhető. A FELHŐ szolgáltatás magába foglal 1 év garanciát, és tartalmazza a karbantartást is.

A gyakorlatok végén a rendszer grafikonon ábrázolja a tanuló teljesítményét. Az első adat a gyakorlat sikerességét mutatja. Ha ez pozitív, akkor a felhasználó automatikusan továbbléphet a következő szintre. Ezután elérhetővé válnak a részletes eredmények, szintén grafikonos ábrázolásban, minden megfigyelt paraméterről a varrat mentén. Ezek a grafikonon általában az oktatók munkáját segítik, így könnyebben megállapíthatók a problémás területek, és láthatóvá válik min kell javítani.


Vezérlő központ
A vezérlő központ az oktatók által használható webes alkalmazás. Felhasználója lehet a rendszergazda is, létrehozhat és kezelhet felhasználói fiókokat oktatók és tanulók számára egyaránt.
A vezérlő központ bármilyen böngészőben futtatható és nem igényel külön telepítést.


A WEB SZERVER
A szerver feladata, hogy biztosítsa a hálózatban összekapcsolt rendszerek közti kommunikációt, valamint felelős a megosztott adatok biztonságáért. Egy rendszeren belül a rendelkezésre álló információk lehetnek statikusak (GUI skin-ek és konfigurációk, mozgási paraméterek, videók) vagy dinamikusak (gyakorlati eredmények, statisztikák).
Az adatbázis mindkét típusú információt tárolja, feltéve, hogy mindhárom platform (MUNKAPAD, LITE, EDU) a szabványos internetes kommunikációs protokollt használja.
A WEB szerver helyileg is telepíthető (LAN hálózat). Ebben az esetben a berendezések karbantartása és kezelése a felhasználó feladata. Másik lehetőség a WAVE NG FELHŐ szolgáltatása. Ebben az esetben nincs semmilyen telepítési követelmény. A WAVE NG biztosítja a tároló helyet a felhasználó számára,  valamint a karbantartást és a fejlesztéseket ezen területen. A FELHŐ külön kérésre az ügyfél magánhálózatára is telepíthető.

A hordozható rendszer tulajdonságai:

A LITE rendszer  a nagy testvér MUNKAPAD szoftverének minden lényeges funkcióját tartalmazza A szimuláció legújabb fejlesztésében az AVI eljárás virtuális oktatásának kifejlesztéséért a Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft. MACH-TECH kiállítói nagydíjat kapott 2011-ben.