3200 Gyöngyös, Táncsics M. u. 7 info(kukac)learnvirtual.eu

Megjelent a WAVE NG a hegesztést oktató szimulációk új generációja...

A Wave NG oktatási rendszer megalkotásának célja a hegesztő képzés első fázisának támogatása volt. Hatalmas mennyiségű drága nyersanyagot takarít meg a szimulátor, mialatt a még képzetlen tanulók pszicho-motorikus képességei berögzülnek, és a mozgások alapjait elsajátítják.


Ez a rendszer tökéletesen alkalmas arra, hogy bemutassa, miként lehetnek segítségünkre a VR technológiák az ipari szakoktatásban, s ezzel hogyan kímélhetjük meg magunkat a kezdeti komoly költségektől. Ezen felül a rendszer felépítése lehetővé teszi a már meglévő képzési folyamat integrációját is, közben feljavítva az oktatás minőségét, színvonalát.
A rendszer két bonyolult és összetett dolgot hangol össze: a hegesztést és a képzést.


Első lépés a célterületünk meghatározása. A testtartások és a kinematika mind a folyamat alapvető összetevői, így ezek begyakoroltatását könnyedén végezhetjük bármelyik megoldás: a munkapad, a Lite, vagy az Edu változatok segítségével. A rendszer hatékonyan foglalkozik a tanulók hegesztési szaktudásának fejlesztésével is.


A WAVE NG rendszer a következő modulokban elérhető:


A TELEPÍTETT VÁLTOZAT: A MUNKAPAD


A hegesztő munkapad a hegesztés virtuális oktatásának legelterjedtebb eszköze, itt zajlik minden beállítási és hegesztési folyamat. A síkképernyőn megvalósuló szimuláció azonnali visszajelzéseket ad a felhasználó számára az adott helyzetben a helyes paraméterekkel történő hegesztés érdekében.

 

A Wave NG munkapad a ipar számára fejlesztett eszköz. Szándékosan tervezték nehezen mozdíthatóra, mely egy közel 180 kg súlyú integrált robot, egy számítógép által vezérelt/mozgatott 21”-os kijelzővel, mely automatikusan veszi fel a feladat végrehajtásához az adott felhasználó testmagasságához igazított ideális pozíciót.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a munkapadot egy nap gyakran 50-100 felhasználó tanuló használhatja. Mindenki profilja elérhetző a munkapadon és minden információ online eljut a vezérlő központ számára a hálózaton keresztül. A központi szerver egyszerre akár 10 munkapadot is képes szimultán kezelni.


A HORDOZHATÓ EGYSÉG: A LITE


A több Nagydíjat nyert CS WAVE LITE helyét elfoglaló WAVE NG LITE verzió új szoftvert és a méretekben történt változást hozott. Könnyen mozgatható, sokkal kisebb helyet foglal el mint a munkapad, valamint standard tartozéka egy exkluzív törhetetlen koffer. (45*140*60 cm) A LITE az elődjével ellentétben nem motorizált, de gravitációs szenzorokkal felszerelt, melynek segítségével az egyes pozíciókban történő munkavégzés egyértelműen azonosítható és kézi erővel mozdítható az eszköz a kívánt pozícióba.
Ez a hordozható egység is ugyanarra a hálózatra telepíthető mint a munkapad, és elérhető a vezérlő központon keresztül a központi szerverről.

 
AZ ASZTALI MEGOLDÁS: AZ EDU


A WAVE NG EDU az első, belépő szintű eszköz, melyet könnyen a számítógépünkre telepíthetünk. Ez az eszköz már lehetővé teszi a tanulók fejlesztését, az elvégzett gyakorlatainak értékelését. Az EDU egy síkképernyős monitor képernyővel használható, fogyóelektródás kézi ívhegesztés (MAG) és bevont-elektródás kézi ívhegesztés (MMA) eljárásokat egyaránt kiválóan be lehet gyakorolni használatával.


A standard csomag tartalmaz egy fogyóelektródás (MAG) pisztolyt, mely mozgásérzékelőkkel van felszerelve. A szoftver tekintetében ugyanaz fut itt is, mint a LITE vagy a MUNKAPAD esetében.
Az bevont-elektródás (MMA) modul opcionálisan rendelhető, egy külön elektródafogó eszközzel melyben ugyancsak előre integrált mozgásérzékelők vannak, sőt akár a vezérlő központ, vagy a FELHŐ szolgáltatás…

 

A VEZÉRLŐ KÖZPONT

Ez egy webes alkalmazás, amely kifejezetten hegesztő oktatók számára készült. Több szempontból is javasolt, előnyös, hiszen a tanuló, a tanár, az oktatásvezető, vagy az rendszer adminisztrátor által is egyaránt fontos. Ez az a központi felület, ahol elérhetők és frissíthetők a tanulói profilok, megjelennek az eredmények, elemezhetőek a fejlődési grafikonok elérhetőek és rugalmasan változtathatóak a tantervek. Az oktatók itt akár új feladatokat hozhatnak létre, új tanterveket készíthetnek, valamint ezen a felületen keresztül a tanulók fejlődése is teljes egészében nyomon követhető.
Ez a szolgáltatás nem igényel külön telepítést és bármilyen számítógépen, táblagépen, okos telefonon is futtatható... Nincs szükség másra, csak be kell lépjünk a tagok számára fenntartott zónába a saját belépési kódjaink segítségével egy erre fejlesztett weboldalon a böngészőnk használatával.

 

FELÉPÍTÉS

Az ábra a Wave NG képzési központ felépítését mutatja be.

Az ábra a Wave NG képzési központ felépítését mutatja be.A MUNKAPAD és a LITE már hozzáféréssel érkezik a webes szolgáltatáshoz, az eszközök irányítása és ellenőrzése céljából. Az EDU rendszerhez ez a szolgáltatás külön opcióként kérhető.
A webes szolgáltatást LAN hálózatra is telepíthetjük. Ebben az esetben tanácsos az összes információt a helyi hálózaton tárolni, így elkerülhető a külső hozzáférés a helyi képzőközpont adataihoz.
A webes szolgáltatás lehet akár a WAVE NG által kínált FELHŐ is. Ebben az esetben minden információ egy biztonságos saját tárhelyen van tárolva, melynek előnye, hogy bárhonnan, bármikor, bárkinek elérhető, akinek természetesen van hozzáférése. A FELHŐ szolgáltatás magába foglal 1 év garanciát, 1 év karbantartási szolgáltatást és 1 év ingyenes szoftver frissítést is .

 

MUNKAPAD SPECIFIKÁCIÓK
A MUNKAPAD a következőket tartalmazza:
- Egy mobil 24 ’ TFT síkképernyős kijelző, melyet egy robosztus vázba épített precíz elektro-mechanikus mozgató szerkezet mozgat automatikusan a felhasználók és a választott feladatnak megfelelően az egyes hegesztési pozíciókhoz igazodva.,
- Ebben a fém vázban található egy beépített számítógép Ethernet csatlakozással,
- Hegesztő eszközök minden kézi ívhegesztési eljáráshoz integrált ultrahangos mozgáskövető rendszerrel.
A képernyő is egy erre a célra tervezett és épített ipari vázba van integrálva, mely vízszintesből függőleges helyzetbe dönthető, valamint függőlegesen fel és le mozgatható a számítógép által vezérelt motorok segítségével. A felső és alsó végpontokon érzékelők biztosítják a mozgási határok korlátait, elhárítva a túlfutás által okozható balesetek veszélyét.
Az elektromos motor a képernyőt függőlegesből vízszintesbe fordítja. Ez a mozgatás is a számítógép által vezérel. A fogyóelektródás pisztoly és munkakábel, valamint az elektródafogó is teljesen valósághűek igazi eszközökkel mind méretben, mind súlyban, mind súlyelosztásban egyeznek és természetesen ultrahangos mozgásérzékelőkkel vannak ellátva.
A szoftver, mely a mozgásokat valós időben ellenőrzi és nyomon követi, egy ultrahangos hibrid technológián alapul. A pozíciók/helyzetek és az orientációk/irányok meghatározásáért giroszkópok és gyorsulás érzékelők a felelősek. Egy speciális szűrő segítségével az inerciális és az ultrahang szenzorok folyamatosan korrigálnak, így teljes 6-DOF követést kapunk, mely 100%-os pontosságú. Ez a mozgáskövetési technológia kizárólag a WAVE NG által kínált szabadalom.

A munkapad belsejében található eszközök, melyeket a fém borítás véd a külső hatásoktól:
- PC, speciális 3D-s grafikai tulajdonságokkal,
- Vezérlő kártya a motorokhoz (forgatás, fordítás, föl-le mozgatás), a PC-hez csatlakozik,
- HUB, mely a mozgásokat követő rendszert irányítja, a PC-hez csatlakozik,
- UPS, mely biztosítja a szünetmentes áramellátást, és megvédi a rendszert az áramkimaradás által elszenvedhető adatvesztéstől.


LITE SPECIFIKÁCIÓK
A hordozható rendszer tulajdonságai:
A LITE rendszer minden lényeges funkciót tartalmaz mint a MUNKAPAD, hiszen ugyanaz a szoftver fut rajta és ugyanazt a mozgáskövető rendszert használja. A különbség lényegében az, hogy felhasználó saját maga kézi erővel állíthatja az eszközt vízszintesből függőleges helyzetbe. A beépített gravitációs szenzorok érzékelik a képernyő aktuális pozícióját és ellenőrzik azt minden feladat kezdete előtt…
 

EDU SPECIFIKÁCIÓK
Az EDU tulajdonságai:
Az alapcsomag tartalma:

- A fogyóelektródás eszköz (MAG pisztoly realisztikus mása integrált mozgásérzékelőkkel)
- Optikai mozgáskövető rendszer, melyet egy sík képernyős monitorra gyorsan és egyszerűen szerelhetünk.
- Egy DVD a szoftver telepítéséhez számítógépünkre.


A bevont-elektródás (MMA) csomag tartalma:
- Egy bevont-elektródás elektródafogó markolat (MMA elektródafogó realisztikus mása integrált mozgásérzékelőkkel).

 
Szükséges rendszerfeltételek:
- Egy személyi számítógép Windows 7 operációs rendszerrel és jó minőségű 3D-s grafikai kártyával.
- Sík képernyős monitor, az alábbi tulajdonságokkal:
- Megfelelő széles keretű monitor, a mozgásérzékelők felhelyezéséhez (keret felső része lapos)
- Megfelelő méretű monitor (a monitor magassága legalább 30cm legyen a munkadarabok teljes nagyságában történő megjelenítéséhez)


Ez a rendszer érzékeny a fényviszonyok hirtelen változására, ezért ennek figyelembevételével ajánlott használni mint egy video projektort.


Az EDU alapjául egy új magyar fejlesztésű mozgásérzékelő technológia szolgál, melyet a LEONAR3DO fejlesztett és gyárt az eszközhöz. Ez a technológia biztosítja a rendszer mozgáskövetőjének minőségét, mindazonáltal túlságosan nyitott környezetben előfordulhat, hogy az mozgásérzékelők nem mérik ugyanolyan pontosan az eszköz helyzetét.
A csomag tartalmazza a szoftvereket, a használati útmutatókat és a mozgáskövető rendszert is.

A MUNKAPAD ÉS A LITE KÖZÖS JELLEMZŐI
Mindkét szimulációs rendszer a hegesztő mozgások hatékony és gyors megtanulására, játszva történő elsajátítására alkalmas fogyóelektródás kézi ívhegesztés (MIG/MAG), bevont-elektródás kézi ívhegesztés (MMA) és argon védőgázas volfram-elektródás kézi ívhegesztés (TIG) eljárások tekintetében. Mindegyik eljáráshoz valódi eszközt használunk, melyek ultrahangos mozgáskövető rendszerrel vannak felszerelve.

A MUNKAPAD A LITE ÉS AZ EDU KÖZÖS JELLEMZŐI

A rendszer a következőket kínálja:
- felhasználó azonosítás
- személyre szabott beállítások (képernyő pozíciója)
- gyakorlat kiválasztása, gyakorlatok elvégzése
- fokozatos tanulás (nehézségi szintenként és külön tanulási módszer minden mozgáshoz)
- fizikai teljesítmény és koncentrációs készség fokozása
- gyakorlatok eredményeinek elemzése
- vizuális segítség valósidőben minden feladat végrehajtása során

A gyakorlatok végén a rendszer grafikonokon ábrázolja a tanuló teljesítményét. Az összesítő adat a gyakorlat sikerességét mutatja. Ha ez pozitív, akkor a felhasználó automatikusan továbbléphet a következő feladatra, vagy nehézségi szintre. Ezután elérhetővé válnak a részletes eredmények, szintén grafikonos ábrázolásban, minden megfigyelt hegesztési paraméterről felvilágosítást nyújt a mozgás minden pillanatáról a feladat végrehajtása közben. Ezek a grafikonon általában az oktatók munkáját segítik, így könnyedén megállapíthatók az egyes tanulók egyedi problémás területei, és azonnal láthatóvá válik min kell javítani…

 

VEZÉRLŐ KÖZPONT
A vezérlő központ túlnyomórészt az oktatók által használt oktatás szervező webes alkalmazás. Felhasználója lehet a tanuló, sőt akár a rendszergazda is, ha jogosultságot adunk a felhasználónak.
A vezérlő központ bármilyen böngészőben futtaható bármilyen készüléken ami csatlakozik az internethez és nem igényel külön telepítést sem.

A WEB SZERVER
A szerver feladata, hogy biztosítsa a hálózatban összekapcsolt rendszerek közti biztonságos és gyors kommunikációt, valamint felelős a megosztott adatokért is. Egy rendszeren belül a rendelkezésre álló információk lehetnek statikusak (GUI konfigurációk, mozgási paraméterek, videók) vagy dinamikusak (gyakorlati eredmények, statisztikák).
Az adatbázisban mindkét típusú információt tároljuk, feltéve, hogy mindhárom platform (MUNKAPAD, LITE, EDU) a szabványos internetes kommunikációs protokollt használja.
A WEB szerver helyileg is telepíthető (LAN hálózat). Ebben az esetben a karbantartás a felhasználó feladata. A másik lehetőség a WAVE NG FELHŐ szolgáltatása. Ebben az esetben nincs semmilyen telepítési követelmény. A WAVE NG biztosítja a tároló helyet a felhasználó számára, valamint a karbantartást és a frissítéseket ezen keresztül kapja a rendszer. A FELHŐ külön kérésre ügyfél magánhálózatára is telepíthető.


SZOLGÁLTATÁSOK
Biztosítjuk a teljes rendszer telepítést, - üzembe helyezést, és egy 2-3 napos oktatást is, melynek keretében a rendszer használói elsajátítják a WAVE NG minden funkcióját és kezelését.

 

További információk: http://www.wave-ng.com/en