A WeldTrainer egy hegesztő szakoktatóknak készült hegesztő szimulátor. Valós idejű mozgásérzékelő rendszert és más csúcstechnológiákat használva teszi lehetővé a felhasználónak, az eszköz használata során hogy belépjen egy hegesztő műhelybe, ahol valós időben gyakorolhatja a hegesztés mozgáskoordinációját virtuálisan, sokkal hatékonyabban, mint ahogy azt a valóságban tenné.

 

A WeldTrainer egy 100% virtuális valóság szimulációt használó oktatási eszköz, amely segítségével virtuálisan lehet hegeszteni a szakma minden veszélyforrása nélkül és mindemellett a hegesztés során előforduló effektusok megfigyelését, megismerését is lehetővé teszi a felhasználók számára ezért a hegesztőképzésen felül kiválóan alkalmazható a szimulátor technológus és mérnök képzésben egyaránt.


A fejlesztésbe 2013-ban a LearnVirtual Europe csapata is bekapcsolódott, aminek eredménye már az idén jelenős változásokat hozott:

A WeldTrainer jövőjét illetően 2014 nagyon fontos évet jelent a rengeteg újításnak köszönhetően. A több ezer kutatással és kísérletezéssel eltöltött óra eredményeképpen több újdonsággal, frissítésekkel és új funkciókkal bővült a rendszer, melyek nagy mértékben növelik az eszköz értékét és a szimuláció minőségét.A hegesztési pozíciók kiegészítése és a szimulációba történő integrálása kulcsfontosságú számunkra, ezért csapatunk mindent megtesz annak érdekében, hogy a fejlesztések még az idén elkészüljenek. A minőséget mindennél lényegesebb szempontnak tartjuk, ezért a fejlesztés során - más szimulátor fejlesztőkkel ellentétben - nem elégszünk meg a félmegoldásokkal, amit a kiterjesztett valóságot alkalmazó szimulátorok hegesztő szimulátoroknál tapasztalunk, ahol sem a gyártó sem a magyar fogalmazó nem rendelkezik megfelelő hegesztés oktatási ismeretekkel. A nem tökéletes, olcsó megoldások számunkra nem jelentenek alternatívát mivel nem egyezik az alapelveinkkel, elképzeléseinkkel, munkamorálunkkal. Függőleges hegesztési helyzetek tekintetében fontosnak tartjuk, hogy irreális megoldásokat nem áll szándékunkban a szimulációba építeni, mint tapasztalható néhány versenytársunk estében.

Néhány újítás a teljesség igénye nélkül, melyeket már beépítettünk és folyamatosan építünk be a szimulációs oktatási rendszerbe:


A HD OLED technológián alapuló új szemüveg: az új WeldTrainer szimulátorokat már ezzel a HD képminőséget szolgáltató ZEISS szemüveggel szállítjuk, hogy az új kijelző segítségével maximalizáljuk a szoftver nyújtotta előnyöket. Egyedülálló éles képalkotás beállítási lehetőségét nyújtja az új eszköz a +5 és -5 dioptria közötti tartományban a szemüveget viselni kényszerülő felhasználók számára is!

 

-      Elméleti teszt modul: A piacon egyedülálló újdonság, hogy a tanulók elméleti tesztek kitöltését is elvégezhetik a szimuláció használatával. Minden kézi ívhegesztési eljárás tekintetében kvízkérdések formájában kell a felhasználónak számot adnia elméleti tudásáról. Fontos továbbá, hogy egyedi megoldással szolgálunk megrendelőink számára, hiszen díjmentesen élhetnek azzal a  lehetőséggel, hogy meghatározzák a tesztek tartalmát saját igényeik szerint, s mi beépítjük a kérésüknek megfelelő teszteket a szimulátorba. A teszt eredményei és a róluk készült statisztikák az oktatói modulban elérhetők és természetesen értékelhetők.

 

 

Argon védőgázas volfram elektródos kézi ívhegesztés modul: Fejlesztéseink arra irányulnak a lehető legalacsonyabb többletköltséggel tudjuk kínálni az új TIG modult felhasználóink számára, megtartva a szimulátor minden eddigi előnyét, jellemzőit, tulajdonságait. Rendkívül összetett feladat ezt elérni, és büszkék vagyunk arra, hogy a 3D virtuális valóságot alkalmazó szimulátor gyártók közül elsőként valósítottuk meg az TIG hegesztés szimulációját, amit még az idén beépítünk szimulátorunkba az elkészült prototípus alapján. Úttörő munkát végzünk a VR szimulációk tökéletesítése területén is, hiszen egyedi szabadalmaztatott technológiánk segítségével a elektromágneses zajok tökéletes szűrését is csak mi tudtuk eddig megvalósítani.

 

 

Bővített egyedi tartalom: Az új modulok és gyakorlatok az Apolo WeldTrainer kizárólagos jellemzői, az egyedi kialakítású és formájú komplex munkadarabok integrálhatósága tesz egyedülállóvá.

 

 

 

Új megoldások a hegesztési paraméterek megjelenítésében. A szinergikus vezérlés is beépítésre került a szimulációba a régi fokozatkapcsolós beállítási lehetőségek helyett.

 

Vadonatúj paraméter beállítási lehetőségek: Lehetővé vált a hegesztő huzal és bevonatos elektróda átmérőjének, a védőgáz mennyiségének, valamint a polaritás váltásának beállítása akár a gyakorlat megszakítása nélkül is...
Új hardver elemek: cserélhető eszközökkel dolgozhatunk az egyes hegesztési eljárások szimulációjában, melyek a valódi eszközökkel súly és méret tekintetében is teljesen megegyeznek (MMA-111: elektródafogó, MAG-135: fogyóelektródás pisztoly, TIG-141: TIG pisztoly és pálca, FCAW-S: porbeles pisztoly). Speciális mágneses teret nem zavaró, illetve nem torzító anyagból gyártottuk az új eszközöket.

 

 
Az új eszközök mindegyikén megvalósult Joystick irányítás teszi lehetővé a felhasználó számára az egyszerű és gyors navigációt a szimulációban, a hegesztési paraméterek beállítása is rendkívül egyszerűen elvégezhető segítségével, valamint az ugyancsak egyedinek számító beolvadás -, és porozitás ellenőrzés elérése is egy mozdulattal elérhető az hegesztő eszközökről bármely eljárás szimulációja esetén...

 

Gyakorlás közben a hegesztés annak veszélyforrásai nélkül, tiszta környezetben, káros anyag kibocsájtás kiküszöbölésével energiatakarékos formában hatékonyan valósul meg.
 

A 3D-s szemüveg és a valós idejű mozgásátviteli rendszer használatával a felhasználó egy komplex virtuális térbe kerülve próbálhatja ki a hegesztést a valósághoz hasonlóan.

A valós idejű mozgásátvitel segítségével a kar és fej mozdulatainak megfelelően fáziskésés nélkül látjuk megvalósulni mindazt, amit a valóságban csinálunk…hiszen a felhasználó, amennyiben viseli a 3D-s szemüveget  az általa látott virtuális tér fáziskésés nélkül alkalmazkodik a mozgáshoz.

Minden - a szimulátor működtetéséhez szükséges - gomb az eszközökön helyezkednek el.  A 3D-s  szemüveg levétele nem szükséges, hogy a szimulátor alkalmazásait a joystick segítségével beállítsuk vagy navigáljunk a menürendszerben.

A felhasználó belemerül a 3D szemüvegen megjelenített valós hegesztő műhely 3D- ós látványába, ahol fejmozgása irányítja élőben a nézőpontot, jobb, vagy bal keze pedig a hegesztő pisztolyt, vagy elektródafogót.

A Weldtrainer szimulációt egy matematikai modell irányítja, ami elég „komplex” ahhoz, hogy valós időben szimulálja a felhasználó összes mozdulatának következményeit.
Az ömledék rendeződése és külső megjelenése 100%-ban a felhasználó mozdulataitól és a beállításoktól függ.
Nincsenek előre beépített, megírt mozdulatok.

Az Apolo WeldTrainer jelenleg a BKI(111) és a FI(135) eljárások szimulációjára képes, de hamarosan az TIG (141) hegesztési eljárás is elérhető lesz.  A BKI hegesztésbe külön gyakorlatok vannak a 2.5mm, 3.25mm, és 4mm-es átmérőjű elektródák kezelésére. A szimulátor számos gyakorlatot tartalmaz mindkét hegesztő eljáráshoz kapcsolódva.

 

 

 Újdonság a CSŐHEGESZTÉS MODUL !

Rengeteg feladat van mindkét hegesztő eljáráshoz (111/135) 4 modulba csoportosítva:

  • Ömledékek viselkedésének megismerése lemezeken
  • Sarok varratok (FW)
  • Tompa varrataok( BW)
  • Csőhegesztés (BW)

 

 

 

 

Minden feladathoz tartozik egy saját belső képernyő, ami megjeleníti a feladathoz kapcsolódó összes lényeges paramétert. A belső képernyőn vizuális segítégek magyarázzák el a felhasználónak az elvégzendő feladat helyes végrehajtásának minden részletét.

A szimulátor valós idejű hibaellenőrzést végez a szimuláció alatt. Ellenőrzi a távolságot, az irányt, a szögeket (haladási és munkaszög) és a sebességet, valamint megjeleníti őket a felhasználónak a feladat végrehajtása közben is. Minden feladat rögzítésre kerül, lehetővé téve az elvégzett feladatok 3D-s interaktív visszatekintését elemzését.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindegyik művelet végén a szimulátor elkészít egy telemetrikus képet, ahol százalékosan megjelenik a feladat minden egyes vizsgált paraméterének helyessége és pontossága. Ezek a jelentések közvetlenül a szimuláció főmenüjéből is elérhetők, lehetőséget adva ezzel a feladat teljesítményének teljesebb értékelésére.

 

 

 

 

 

 

 

A szimuláció közben a felhasználó bármikor szabadon változtathat a hegesztés paraméterein a hegesztő eszközökön található joystick segítségével. Így egyszerűen magyarázható az áramerősség, huzalelőtolási-sebesség, feszültség, védőgáz, elektróda átmérő, huzal átmérő, polaritás változtatásának hatásai FI(135) és BKI(111) eljárások esetén is.

A szimulációban megjelenő 3D grafikát aa Apolo Studios egyedi ún.fordító rendering technológiája irányítja. A fejlett "megvilágítási" rendszernek, az összetett programozásna köszönhetően a Weldtrainer által használt technológia és látványány minősége felülmúl minden más a piacon jelenleg elérhető hegesztő szimulátort.

 

Egyedi lehetőség a beolvadás és porozitás elemzés, mely funkciók segítségével a hegesztés paraméter helyes beállításának ellenőrzése mellett a megfelelő haladási sebesség és helytelen eszköz kezelés következtében kialakuló varrathibák elemezhetőek.

Mindegyik kép közvetlenül a szimulátor kimeneti kijelzőjén keresztül készült, trükkök és módosítások nélkül!

A WeldTrainer szimulátor előnyei:

  • A tanuló magasabb számú valós hegesztést teljesít, mivel minden a szimulátorral tanított tanóra szinte csak hegesztésből áll (nem kell alkatrészeket cserélni, várni a lehűlésükre, salakot eltávolítani, stb.).

  • A képzési folyamat költségei csökkennek. A szimulátor lerövidíti a képzés kezdeti idejét, és nagymértékben csökkenti az anyagok fogyását.

  • Minden lehetséges balesetet vagy veszélyes szituációt elkerülhetünk a gyakorlati képzés tanulási fázisában, ha a szimulátort használjuk.

  • A tanuló kezdeti tanulási görbéje meredekebbé válik. A tanulók gyorsabban és alaposabban elsajátítják a mozgás motorikus paramétereit (pl.: távolság, szögek, sebesség).

  • Minden kézi ívhegesztési eljárás egy berendezésben.

  • Kicsi, könnyen mozgatható, egyszerű működés.

 

Szavatosság:

Az Apolo Studios teljes ügyféltámogatást biztosít minden ügyfélnek, aki bármilyen Apolo Studios márkanéven eladott termékkel rendelkezik, és életre szóló garanciát biztosít a szoftverre vonatkozóan.

 

Virtuális valóság szimulációk és interaktív oktatási eszközök iskoláknak, cégeknek és az ipari szakképzés számára.
Új hírekért és technológiánkat használó új termékekért látogasson vissza rendszeresen honlapunkra!