Széchenyi 2020 GINOP 3.2.2

Szimulátorok ipari szakmák oktatására

Apolo WeldTrainer hegesztőszimulátor

 

Hegesztő szimulátor virtuális valóság alapú oktatáshoz

A WeldTrainer egy innovatív virtuális valóság alapú hegesztő szimulátor, amely kifejezetten hegesztési képzéseket nyújtó iskolák és intézmények számára lett tervezve. A valós idejű mozgásérzékelés és a legmodernebb technológiák felhasználásával a WeldTrainer lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy virtuális hegesztő műhely környezetében gyakorolják a hegesztési technikákat. Ez a módszer nemcsak hatékonyabb, de biztonságosabb is, mint a hagyományos gyakorlati oktatás.
A WeldTrainer 100%-ban virtuális valóságban zajló szimulációval működik, így a felhasználók kockázatmentesen sajátíthatják el a hegesztési folyamatokat. A szimulátor nem csak a hegesztőképzés során hasznos, hanem technológusok és mérnökök oktatásában is kiváló eszköz, hiszen lehetővé teszi a hegesztési folyamatok és effektusok alapos megismerését. Ezáltal a WeldTrainer jelentős előnyt biztosít a hegesztési szakma oktatásában.

 

Weldtrainer virtuális valóság alapú hegesztő szimulátor
Weldtrainer virtuális valóság alapú hegesztő szimulátor

A Apolo Weldtrainer standard 2024-es kiadása több mint 13 éves tapasztalattal és folyamatos innovációval, a Weldtrainer hegesztőszimulátor család új generációját képviseli. A legújabb verzió, amely professzionális hegesztési képzést nyújt a felhasználóknak, nemcsak a gyakorlati készségek fejlesztését teszi lehetővé, hanem jelentős költségmegtakarítást és termelékenységnövekedést is eredményez. A Weldtrainer egyedülálló agy-izom kapcsolat gyakorlást biztosít, miközben egy biztonságos és vonzó munkakörnyezetet teremt. A Weldtrainer minden lehetőséget biztosít, hogy a hegesztőképzést hatékonyabbá és költséghatékonyabbá tegye, mindezt versenyképes áron.

Tulajdonságok:

- A világ legjobb nyomkövető technológiája szorosan integrálva a hardverbe és a szoftverbe, hogy a legpontosabb, leghitelesebb és legmegbízhatóbb hegesztési szimulációt biztosítsa.
- Milliméter alatti pontosság a hegesztőpisztolyok térbeli érzékelésében, késleltetés és a képzés hatékonyságát, megbízhatóságát és hitelességét veszélyeztető technikai korlátozások nélkül.
- A szimulációt teljes mértékben a felhasználó cselekedetei vezérlik, 100%-ban mentes az előre elkészített viselkedésektől, a sminkelt eredményektől, a kétes hitelességtől vagy a kompromittált felhasználói visszajelzésektől.
- Kifejezetten kifinomult, egyedi munkaasztal, amely páratlan funkcionalitást, könnyű kezelhetőséget, nagy termelékenységet, robusztusságot és hozzáférhetőséget kínál.
- Különböző oktatási eszközöket biztosít, amelyeket a valós hegesztés során lehetetlen megismételni.
- Kialakítása a legegészségesebb közös használatot biztosítja a különböző felhasználók között.

 

Egyedi fejlesztésű VR szemüveg

Az Apolo Studios Weldtrainer hegesztő szimulátorok egyedi fejlesztésű fejpajzsba integrált virtuális valóság megjelenítővel vannak felszerelve, amely részletes, kristálytiszta, nagy felbontású megjelenítést biztosít. A jelenleg piacon lévő virtuális szemüvegekkel ellentétben a weldtrainer VR szemüvegre nem jellemző az életlenség és homályosság. Nem szükséges pupilla távolságot állítani. A speciális tervezésnek köszönhetően minimális arc érintkezéssel lehet viselni a VR szemüveget akár szemüveggel együtt. Az ergonomikus fejpánt és nagy méretű homlokpárna pedig maximális kényelmet biztosít a viselése során. A jelenleg kapható VR szemüvegekhez hasonlóan a fejpajzsba integrált hangszórók vannak. Az egyedi fejlesztésnek köszönhetően minden egyes alkatrész pótolható.

Hegesztő szimulátor VR fejpajzs
Weldtrainer egyedi fejlesztésű  hegesztőpajzsba integrált VR kijelző

- Egyedi fejlesztésű hegesztőpajzsba integrált VR kijelző, amely kiemelkedően alkalmazkodik a felhasználók változatos arcvonásaihoz.
- Kristálytiszta kijelző, amely hosszú használat után is torzítás mentés és megóvja a felhasználót a szemfáradtságtól.
- Beépített audió rendszer.
- Lebegő kialakítás, amely csak két könnyen tisztítható habosított pánttal érintkezik a felhasználó fejével.
- Egészséges és higiénikus használatot elősegítő tervezés, amely biztosítja, hogy a felhasználó légzése mindig a külső térbe kerüljön.
- Könnyű súly, elegáns kábelkezelés és az alkatrészek erős védelme.
- Az Apolo Studios egyedi fejlesztése biztosítja a hosszú élettartalmat.

Valósághű hegesztőeszközök gyorscsatlakozással

A valódinak megfelelő súlyú, méretű és kinézetű eszköz használatával lehet lehet a gyakorlatokat végrehajtani. A gyorscsatlakozós, cserélhető USB 3 eszközök rezgéssel jelzik a hegesztő eszközök nem megfelelő tartását. Az eszközökbe integrált joystick-al lehet gyorsan és egyszerűen a menüben navigálni és minden beállítást elérni. A hegesztési paraméterek beállítása is rendkívül egyszerűen elvégezhető segítségével, valamint a beolvadás -, és a porozitás ellenőrzés elérése is egy mozdulattal elérhető az hegesztő eszközökről bármely eljárás szimulációja esetén. Minden a szimulátor működtetéséhez szükséges gomb az eszközökön helyezkednek el.

Négy hegesztő eszköz: MMA-111: elektródafogó, MAG-135: fogyóelektródás pisztoly, TIG-141: TIG pisztoly és pálca, FCAW-S: porbeles pisztoly).

Weldtrainer hegesztőszimulátor eszközök

Realisztikus hegesztőeszközök

Weldtrainer hegesztőpedál

Eredeti hegesztőpedál

 

Elméleti teszt modul:

A tanulók elméleti tesztek kitöltését is elvégezhetik a szimuláció használatával. Minden kézi ívhegesztési eljárás tekintetében tesztkérdések formájában kell a felhasználónak számot adnia elméleti tudásáról. A szimulátorhoz tartozó laptopra telepített oktatói program segítségével egyedi tesztsorok is importálhatóak. A teszt eredményei és a róluk készült statisztikák is az oktatói modulban lesznek elérhetők.

Apolo Weldtrainer biztonsági kérdések modul

 

Szimulációs modul:

A gyakorlás a hegesztés veszélyforrásai nélkül, tiszta környezetben, káros anyag kibocsájtás nélkül, energiatakarékos formában,és hatékonyan valósul meg. A virtuális szemüveg és a valós idejű mozgásátviteli rendszer használatával a felhasználó egy komplex virtuális térbe kerülve próbálhatja ki a hegesztést a valósághoz hasonlóan.

Weldtrainer cső-lemez hegesztés
Weldtrainer cső-lemez hegesztés

A valós idejű mozgásátvitelnek köszönhetően a kar és fej mozdulatainak megfelelően fáziskésés nélkül látjuk megvalósulni mindazt, amit a valóságban csinálunk. Amikor a felhasználó használja a vr szemüveget, az általa látott virtuális tér fáziskésés nélkül alkalmazkodik a mozgáshoz.

Weldtrainer réz cső hegesztése
Weldtrainer réz cső hegesztése

A felhasználó belemerül a virtuális kijelzőn megjelenített valós hegesztő műhely 3D-és látványába, ahol fejmozgása irányítja élőben a nézőpontot, jobb, vagy bal keze pedig a hegesztő pisztolyt, vagy elektródafogót.

A Weldtrainer szimulációt egy matematikai modell irányítja, ami elég „komplex” ahhoz, hogy valós időben szimulálja a felhasználó összes mozdulatának következményeit. Az ömledék rendeződése és külső megjelenése 100%-ban a felhasználó mozdulataitól és a beállításoktól függ. Nincsenek előre beépített, megírt mozdulatok.

Az Apolo WeldTrainer jelenleg a BKI(111), MIG-MAG(135), FCAW-S, FCAW-G Porbeles hegesztés védőgázzal és önvédő huzallal (136), valamint AWI (141) eljárások szimulációjára képes. A MMA hegesztés esetén 2.5mm, 3.25mm, 4mm, 5mm átmérőjű elektródák is kiválaszthatók. A szimulátor számos gyakorlatot tartalmaz az összes hegesztő eljáráshoz kapcsolódva.

Weldtrainer gyakorlati modulok
Weldtrainer 5 gyakorlati modul közül lehet választani

Feladatok az összes hegesztő eljáráshoz 5 modulba csoportosítva:

 • Próbahegesztés lemezeken
 • Sarok varratok (FW)
 • Tompa varratok( BW)
 • Cső-lemez kapcsolat (FW)
 • Csőhegesztés (BW)

Bővített egyedi tartalom: Az új modulok és gyakorlatok az Apolo WeldTrainer kizárólagos jellemzői, az egyedi kialakítású és formájú komplex munkadarabok integrálhatósága tesz egyedülállóvá.

Egyedi virtuális hegeszthető munkardarabok
Egyedi virtuális hegeszthető munkadarabok

Valós idejű visszacsatolás

A hegesztési feladatok elvégzése közben minden releváns paraméter megjelenik a képernyőn, amelyek segítenek a felhasználónak a helyes kivitelezésben. A vizuális segédletek részletesen bemutatják, hogyan kell helyesen tartani a hegesztőpisztolyt, és hogyan kell alkalmazni a különböző hegesztési technikákat. A szoftver valós idejű visszacsatolást nyújt a hegesztési folyamat minden lépéséről, beleértve a ívhosszúságot, a sebességet és a hegesztési szögek pontosságát. A felhasználóbarát interfész könnyen érthető utasításokat biztosít, amelyek segítenek a felhasználónak a hegesztési feladatok hatékony és biztonságos elvégzésében.

 

Weldtrainer pisztolytartási szögek
Weldtrainer valós idejű pisztolytartási adatok

A szimulátor valós idejű hibaellenőrzést végez a szimuláció alatt. Ellenőrzi a távolságot, az irányt, a szögeket (haladási és munkaszög) és a sebességet, valamint megjeleníti őket a felhasználónak a feladat végrehajtása közben is. Minden feladat rögzítésre kerül, lehetővé téve az elvégzett feladatok 3D-s interaktív visszatekintését elemzését.

 

Weldtrainer telemetria
Weldtrainer telemetria

Mindegyik művelet végén a szimulátor elkészít egy telemetrikus képet, ahol százalékosan megjelenik a feladat minden egyes vizsgált paraméterének helyessége és pontossága. Ezek a jelentések közvetlenül a szimuláció menüjéből is elérhetők, lehetőséget adva ezzel a feladat teljesítményének teljesebb értékelésére. A szimuláció közben a felhasználó bármikor szabadon változtathat a hegesztés paraméterein a hegesztő eszközökön található joystick segítségével. Így egyszerűen magyarázható az áramerősség, huzalelőtolási-sebesség, feszültség, védőgáz, elektróda átmérő, huzal átmérő, polaritás változtatásának hatásai a különböző eljárások esetén is.

 

Weldtrainer hegesztési paraméter beállítása
Weldtrainer hegesztési paraméter beállítása

A szimulációban megjelenő 3D grafikát az Apolo Studios saját fejlesztése. A fejlett "megvilágítási" rendszernek, az összetett programozásnak köszönhetően a Weldtrainer által használt technológia és látvány minősége felülmúl minden más a piacon jelenleg elérhető hegesztőszimulátort.

Egyedi lehetőség a beolvadás és porozitás elemzés, mely funkciók segítségével a hegesztés paraméter helyes beállításának ellenőrzése mellett a megfelelő haladási sebesség és helytelen eszköz kezelés következtében kialakuló varrathibák elemezhetőek.

 

Weldtrainer penetráció, porozítás elemzés
Weldtrainer penetráció, porozitás elemzés

A WeldTrainer szimulátor előnyei:

 • A tanuló magasabb számú hegesztést teljesít, mivel minden a szimulátorral tanított tanóra szinte csak hegesztésből áll (nem kell alkatrészeket cserélni, várni a lehűlésükre, salakot eltávolítani, stb.).

 • A képzési folyamat költségei csökkennek. A szimulátor lerövidíti a képzés kezdeti idejét, és nagymértékben csökkenti az anyagok fogyását.

 • Minden lehetséges balesetet vagy veszélyes szituációt elkerülhetünk a gyakorlati képzés tanulási fázisában, ha a szimulátort használjuk.

 • A tanuló kezdeti tanulási görbéje meredekebbé válik. A tanulók gyorsabban és alaposabban elsajátítják a mozgás motorikus paramétereit (pl.: távolság, szögek, sebesség).

 • Minden kézi ívhegesztési eljárás egy berendezésben.

 • Kicsi, könnyen mozgatható, egyszerű működés.

 • Hegesztés gyakorlás környezetbarát módon.

Szavatosság:

Az Apolo Studios teljes ügyféltámogatást biztosít minden ügyfélnek, aki bármilyen Apolo Studios márkanéven eladott termékkel rendelkezik, és életre szóló garanciát biztosít a szoftverre vonatkozóan.