Széchenyi 2020 GINOP 3.2.2

Szimulátorok ipari szakmák oktatására

Apolo WeldTrainer hegesztő szimulátor

 

Hegesztő szimulátor virtuális valóság alapú oktatáshoz

A WeldTrainer hegesztés oktatást végző iskolák, intézmények számára készült virtuális valóság alapú hegesztő szimulátor. Valós idejű mozgásérzékelő rendszert és más csúcstechnológiákat használva teszi lehetővé a felhasználónak, az eszköz használata során hogy belépjen egy hegesztő műhelybe, ahol valós időben gyakorolhatja a hegesztés mozgáskoordinációját virtuálisan, sokkal hatékonyabban, mint ahogy azt a valóságban tenné.

A WeldTrainer egy 100% virtuális valóság szimulációt használó oktatási eszköz, amely segítségével virtuálisan lehet hegeszteni a szakma minden veszélyforrása nélkül és mindemellett a hegesztés során előforduló effektusok megfigyelését, megismerését is lehetővé teszi a felhasználók számára ezért a hegesztőképzésen felül kiválóan alkalmazható a szimulátor technológus és mérnök képzésben egyaránt.

Weldtrainer virtuális valóság alapú hegesztő szimulátor
Weldtrainer virtuális valóság alapú hegesztő szimulátor

A WeldTrainer jövőjét illetően 2014 nagyon fontos évet jelent a rengeteg újításnak köszönhetően. A kutatással és kísérletezéssel eltöltött idő eredményeképpen több újdonsággal, frissítésekkel és új funkciókkal bővült a rendszer, melyek nagy mértékben növelik az eszköz értékét és a szimuláció minőségét.

A hegesztési pozíciók kiegészítése és a szimulációba történő integrálása kulcsfontosságú számunkra, ezért csapatunk mindent megtesz annak érdekében, hogy a fejlesztések még az idén elkészüljenek. A minőséget mindennél lényegesebb szempontnak tartjuk, ezért a fejlesztés során - más szimulátor fejlesztőkkel ellentétben - nem elégszünk meg a félmegoldásokkal, amit a kiterjesztett valóságot alkalmazó szimulátorok hegesztő szimulátoroknál tapasztalunk, ahol sem a gyártó sem a magyar fogalmazó nem rendelkezik megfelelő hegesztés oktatási ismeretekkel. A nem tökéletes, olcsó megoldások számunkra nem jelentenek alternatívát mivel nem egyezik az alapelveinkkel, elképzeléseinkkel, munkamorálunkkal. Függőleges hegesztési helyzetek tekintetében fontosnak tartjuk, hogy irreális megoldásokat nem áll szándékunkban a szimulációba építeni.

Néhány újítás a teljesség igénye nélkül, melyeket már beépítettünk és folyamatosan építünk be a szimulációs oktatási rendszerbe:

Hegesztő szimulátor VR fejpajzs
Weldtrainer egyedi fejlesztésű VR szemüveg

A Apolo weldtrainer hegesztő szimulátorok egyedi fejlesztésű fejpajzsba integrált virtuális valóság megjelenítővel vannak felszerelve, amely részletes, kristálytiszta, nagy felbontású megjelenítést biztosít. A jelenleg piacon lévő virtuális szemüvegekkel ellentétben a weldtrainer VR szemüvegre nem jellemző az életlenség és homályosság. Nem szükséges pupilla távolságot állítani. A speciális tervezésnek köszönhetően minimális arc érintkezéssel lehet viselni a VR szemüveget akár szemüveggel együtt. Az ergonomikus fejpánt és nagy méretű homlokpárna pedig maximális kényelmet biztosít a viselése során. A jelenleg kapható VR szemüvegekhez hasonlóan a fejpajzsba integrált hangszórók vannak. Az egyedi fejlesztésnek köszönhetően minden egyes alkatrész pótolható.

-   

Apolo Weldtrainer biztonsági kérdések modul
Apolo Weldtrainer biztonsági kérdések modul

Elméleti teszt modul: A piacon egyedülálló újdonság, hogy a tanulók elméleti tesztek kitöltését is elvégezhetik a szimuláció használatával. Minden kézi ívhegesztési eljárás tekintetében tesztkérdések formájában kell a felhasználónak számot adnia elméleti tudásáról. A szimulátorhoz tartozó laptopra telepített oktatói program segítségével egyedi tesztsorok is importálhatóak. A teszt eredményei és a róluk készült statisztikák is az oktatói modulban lesznek elérhetők.

Argon védőgázas volfram elektródos kézi ívhegesztés modul: Fejlesztések arra irányultak, hogy a lehető legalacsonyabb többletköltséggel tudjuk kínálni a TIG modult felhasználóink számára, megtartva a szimulátor minden eddigi előnyét, jellemzőit, tulajdonságait.

Bővített egyedi tartalom: Az új modulok és gyakorlatok az Apolo WeldTrainer kizárólagos jellemzői, az egyedi kialakítású és formájú komplex munkadarabok integrálhatósága tesz egyedülállóvá.

Egyedi virtuális hegeszthető munkardarabok
Egyedi virtuális hegeszthető munkadarabok

Új megoldások a hegesztési paraméterek megjelenítésében. A szinergikus vezérlés is beépítésre került a szimulációba a régi fokozatkapcsolós beállítási lehetőségek helyett. Vadonatúj paraméter beállítási lehetőségek: Lehetővé vált a hegesztő huzal és bevonatos elektróda átmérőjének, a védőgáz mennyiségének, típusának, valamint a polaritás váltásának beállítása akár a gyakorlat megszakítása nélkül is.

Weldtrainer hegesztési paraméter beállítása
Weldtrainer hegesztési paraméter beállítása

Új hardver elemek: cserélhető eszközökkel dolgozhatunk az egyes hegesztési eljárások szimulációjában, melyek a valódi eszközökkel súly és méret tekintetében is teljesen megegyeznek (MMA-111: elektródafogó, MAG-135: fogyóelektródás pisztoly, TIG-141: TIG pisztoly és pálca, FCAW-S: porbeles pisztoly). Speciális mágneses teret nem zavaró, illetve nem torzító anyagból gyártottuk az új eszközöket.

Weldtrainer hegesztő eszköz


Az eszközön található többfunkciós gombbal a felhasználó egyszerűen és gyorsan navigálhat a szimulációban. A hegesztési paraméterek beállítása is rendkívül egyszerűen elvégezhető segítségével, valamint az ugyancsak egyedinek számító beolvadás -, és porozitás ellenőrzés elérése is egy mozdulattal elérhető az hegesztő eszközökről bármely eljárás szimulációja esetén. Minden - a szimulátor működtetéséhez szükséges - gomb az eszközökön helyezkednek el.  A 3D-s  szemüveg levétele nem szükséges, hogy a szimulátor alkalmazásait a joystick segítségével beállítsuk vagy navigáljunk a menürendszerben.

Gyakorlás közben a hegesztés annak veszélyforrásai nélkül, tiszta környezetben, káros anyag kibocsájtás kiküszöbölésével energiatakarékos formában, hatékonyan valósul meg.
A 3D-s szemüveg és a valós idejű mozgásátviteli rendszer használatával a felhasználó egy komplex virtuális térbe kerülve próbálhatja ki a hegesztést a valósághoz hasonlóan.

Weldtrainer cső-lemez hegesztés
Weldtrainer cső-lemez hegesztés

A valós idejű mozgásátvitel segítségével a kar és fej mozdulatainak megfelelően fáziskésés nélkül látjuk megvalósulni mindazt, amit a valóságban csinálunk…hiszen a felhasználó, amennyiben viseli a 3D-s szemüveget  az általa látott virtuális tér fáziskésés nélkül alkalmazkodik a mozgáshoz.

Weldtrainer réz cső hegesztése
Weldtrainer réz cső hegesztése

A felhasználó belemerül a 3D szemüvegen megjelenített valós hegesztő műhely 3D-és látványába, ahol fejmozgása irányítja élőben a nézőpontot, jobb, vagy bal keze pedig a hegesztő pisztolyt, vagy elektródafogót.

A Weldtrainer szimulációt egy matematikai modell irányítja, ami elég „komplex” ahhoz, hogy valós időben szimulálja a felhasználó összes mozdulatának következményeit. Az ömledék rendeződése és külső megjelenése 100%-ban a felhasználó mozdulataitól és a beállításoktól függ. Nincsenek előre beépített, megírt mozdulatok.

Az Apolo WeldTrainer jelenleg a BKI(111), MIG-MAG(135), FCAW-S, FCAW-G Porbeles hegesztés védőgázzal és önvédő huzallal (136), valamint AWI (141) eljárások szimulációjára képes. A BKI hegesztés esetén 2.5mm, 3.25mm, 4mm, 5mm átmérőjű elektródák is kiválaszthatók. A szimulátor számos gyakorlatot tartalmaz az összes hegesztő eljáráshoz kapcsolódva.

Weldtrainer gyakorlati modulok
Weldtrainer 5 gyakorlati modul közül lehet választani

Rengeteg feladat van az összes hegesztő eljáráshoz 5 modulba csoportosítva:

 • Ömledékek viselkedésének megismerése lemezeken
 • Sarok varratok (FW)
 • Tompa varratok( BW)
 • Cső-lemez kapcsolat (FW)
 • Csőhegesztés (BW)

A feladatok végrehajtása közben a feladathoz kapcsolódó összes lényeges paraméter látható. A képernyőn megjelenő vizuális segítségek magyarázzák el a felhasználónak az elvégzendő feladat helyes végrehajtásának minden részletét.

Weldtrainer pisztolytartási szögek
Weldtrainer valós idejű pisztolytartási adatok

A szimulátor valós idejű hibaellenőrzést végez a szimuláció alatt. Ellenőrzi a távolságot, az irányt, a szögeket (haladási és munkaszög) és a sebességet, valamint megjeleníti őket a felhasználónak a feladat végrehajtása közben is. Minden feladat rögzítésre kerül, lehetővé téve az elvégzett feladatok 3D-s interaktív visszatekintését elemzését.

Weldtrainer telemetria
Weldtrainer telemetria

Mindegyik művelet végén a szimulátor elkészít egy telemetrikus képet, ahol százalékosan megjelenik a feladat minden egyes vizsgált paraméterének helyessége és pontossága. Ezek a jelentések közvetlenül a szimuláció menüjéből is elérhetők, lehetőséget adva ezzel a feladat teljesítményének teljesebb értékelésére.

A szimuláció közben a felhasználó bármikor szabadon változtathat a hegesztés paraméterein a hegesztő eszközökön található joystick segítségével. Így egyszerűen magyarázható az áramerősség, huzalelőtolási-sebesség, feszültség, védőgáz, elektróda átmérő, huzal átmérő, polaritás változtatásának hatásai a különböző eljárások esetén is.

Weldtrainer hegesztési paraméter beállítása
Weldtrainer hegesztési paraméter beállítása

A szimulációban megjelenő 3D grafikát az Apolo Studios egyedi ún. fordító rendering technológiája irányítja. A fejlett "megvilágítási" rendszernek, az összetett programozásnak köszönhetően a Weldtrainer által használt technológia és látvány minősége felülmúl minden más a piacon jelenleg elérhető hegesztő szimulátort.

Egyedi lehetőség a beolvadás és porozitás elemzés, mely funkciók segítségével a hegesztés paraméter helyes beállításának ellenőrzése mellett a megfelelő haladási sebesség és helytelen eszköz kezelés következtében kialakuló varrathibák elemezhetőek.

Weldtrainer penetráció, porozítás elemzés
Weldtrainer penetráció, porozitás elemzés

A WeldTrainer szimulátor előnyei:

 • A tanuló magasabb számú hegesztést teljesít, mivel minden a szimulátorral tanított tanóra szinte csak hegesztésből áll (nem kell alkatrészeket cserélni, várni a lehűlésükre, salakot eltávolítani, stb.).

 • A képzési folyamat költségei csökkennek. A szimulátor lerövidíti a képzés kezdeti idejét, és nagymértékben csökkenti az anyagok fogyását.

 • Minden lehetséges balesetet vagy veszélyes szituációt elkerülhetünk a gyakorlati képzés tanulási fázisában, ha a szimulátort használjuk.

 • A tanuló kezdeti tanulási görbéje meredekebbé válik. A tanulók gyorsabban és alaposabban elsajátítják a mozgás motorikus paramétereit (pl.: távolság, szögek, sebesség).

 • Minden kézi ívhegesztési eljárás egy berendezésben.

 • Kicsi, könnyen mozgatható, egyszerű működés.

 • Hegesztés gyakorlás környezetbarát módon.

Szavatosság:

Az Apolo Studios teljes ügyféltámogatást biztosít minden ügyfélnek, aki bármilyen Apolo Studios márkanéven eladott termékkel rendelkezik, és életre szóló garanciát biztosít a szoftverre vonatkozóan.