Széchenyi 2020 GINOP 3.2.2

Szimulátorok ipari szakmák oktatására

SimSpray a festő - fényező szimulátor

 

 

A SimSpray™ egy virtuális valóságon alapuló képzési rendszer, ami lehetővé teszi a képző intézmények számára, hogy növeljék fényező és festő illetve bevonatozó oktatási programjaik hatékonyságát.

Célunk környezetbarát technológiát a szakképzésbe hozni és drasztikusan csökkenteni a költségeket úgy, hogy közben a gyakorlati szakképzés hatékonysága tradicionális gyakorlati oktatással összehasonlíthatatlan szintjére válik fejleszthetővé a magyar szakképzésben résztvevők számára.
Fontosnak tartjuk kihangsúlyozni a szimulációs oktatási rendszer használatával a szakképzés azonnali máshogyan nem elérhető hatékonyság és színvonal növekedése mellett a szakma oktatásának környezetszennyezését is jelentősen csökkenthetjük a veszélyforrások teljes kizárása mellett.

SimSpray festő szimulátor verziók

Jellemzők:

Élethű 3 dimenziós virtuális valóság valós fizikai eszközökkel
HLVP támogatás Az ipari verzió támogatja Levegő és festék köd mentes oktatást!
Munka előkészületi beállítások és választási lehetőségek.
Valós idejű képi visszajelzések a tanulóknak.
Valós idejű értékelő eszközök és nézetek az oktatóknak.
A festési paraméterek, munkadarabok és a munkakörnyezet egyszerű megváltoztatása.
Festés közben nincs környezetszennyezés, anyag illetve energia fogyasztás.
Nincs veszélyes illékony szerves vegyület kibocsátás!
Könnyen, biztonságosan szállítható oktatási rendszer.
Adatrögzítés és kiértékelés anyagfogyás és végrehajtási pontosság tekintetében is.

 

Előnyök:

Élethű élményt biztosít a tanulók számára, ahol valódi festőpisztolyt használnak miközben 100% virtuális valóságban történik az oktatás.Nincs szükség festő kamrára csak a gyakorlatban.

Lehetővé teszi a professzionális festés és fényezéshez szükséges minden paraméternek a gyakorlását.

- a festőpisztoly szórás és levegőnyomás beállítása

- a fúvóka helyes megválasztása és szórási technika tökéletes begyakorlása

- a helyes szórási távolság, pisztolytartás és sebesség gyakorlása

Átfogó gyakorlatokat tartalmaz amik kifejlett oktatási rendszerbe épített vizuális segítség modulok által vezeti a felhasználó kezét.

Azonnali iránymutatást ad a tanulóknak, hogyan változtassák pisztolyuk helyzetét és sebességét az ideális fedés és minőség szempontjából.

Objektív teljesítmény visszajelzést ad, hogy láthassuk és ellenőrizhessük a tanuló fejlődését, erősségeit és a fejlesztésre váró képességeit.

Könnyen egyesíthető egy meglévő tanrenddel, úgy, hogy egyszerűen beillesztjük a meglévő képzési program gyakorlati feladatait.

Csökkenti az oktatási eszközökhöz társított költségeket (pl. fényező kamra, infravörös hősugárzók, elszívó-, és szűrő rendszerek, festék, hígító, munkadarabok, tisztítófolyadékok, elhasznált festék maradék és egyéb visszamaradó veszélyes hulladék kezelése mind költség mentes a gyakoroltatás során. )

Környezetbarátabbá teszi a hagyományos festő és fényező képzést és gyakoroltatást.

Lehetővé teszi az alapvető festő mozdulatok hatékony oktatását festőkamra nélkül.

A rendszer felszerelt egy olyan virtuális eszközzel is, amely méri a festésre fordított időt, a végrehajtás pontosságát, a felhasznált és elpazarolt festék mennyiségét, az illékony szerves vegyületek kibocsátását ezáltal egyszerűen kiszámíthatóvá teszi a SimSpray megtérülését.

 

 

SimSpray™ - A tanulók beállításai

Az anyagok megfelelő kiválasztása és a munkaeszközök helyes beállítása fontos első lépések mielőtt a tanuló elkezdi a feladat konkrét gyakorlását. Hogy megerősítsük ezen előkészületi feladatok elvégzésének szükségességét a SimSpray használata közben kötelező a helyes beállításokat elvégezni, mielőtt a tanuló elkezdheti a festést.

 

Eljárás kiválasztása

A tanuló kiválasztja a használni kívánt eljárást az érintőképernyőn.

Festő eljárás kiválasztása

 

Munkadarab kiválasztás

A tanuló ezen a képernyőn választja ki a lefestendő alkatrészt. A festősisakot felvéve a munkadarab 3 dimenziós ábrázolásban fog megjelenni.

SimSpray alkatrész kiválasztása

 

Geometriai alakzatok

Általános és összetett alakzatokon lehet az alapvető fényezési technikákat elsajátítani. Ezt a modult minden Simspray 3.0 szimulátor tartalmazza, ami rendelkezik v3.2 frissítéssel.

 

Járműipari és gépipari modulok

Itt már változatos alakú gépkocsi karosszéria elemek mellett motor alkatrészeken is lehet gyakorolni. A különböző ASTM paneleken pedig a épület szerkezeti alkatrészek festését lehet elsajátítani.

 

Bútor elemek

Fa bútor elemeken festése során a különböző festékszórási technikákat lehet begyakorolni.

 

 

Szín kiválasztás

A megfelelő színű hatszög megérintésével a képernyőn a tanuló kiválasztja milyen színű festéket fog alkalmazni.

Simspray réteg szín kiválasztása

 

Környezet kiválasztás

Itt a tanuló kiválasztja az élethű virtuális környezetet, amit a festő sisak felvétele után fog látni. A tanulók alap esetben a hagyományos festőfülke és a fényező műhely között választhatnak.

SimSpray hegesztő műhely kiSimSpray festő műhely kiválasztásaválasztása

 

Projekt beállítások

A tanuló az érintőképernyő segítségével beállítja a levegő nyomást, a szórófej méretet, a helyes szórótartályt (gravitáció, szifon, nyomás). Ha a beállítások nem helyesek a rendszer nem engedi a tanulót tovább haladni!

SimSpray festési paraméterek beállítása.

Miután a beállítások megfelelőek, a tanuló megnyomja a „Kezdés” gombot. A kiválasztott környezet és a munkadarab egy 3D-s szemüveg segítségével élethűen látható. A valódival kísértetiesen egyező pisztollyal a felhasználó gyakorolhat a mindenféle festési technikát. A festőpisztoly gombjait használva állíthat a szóráson és a folyadék felhasználáson is, mielőtt elkezdené a gyakorlást.

 

* A SimSpray támogatja a HVLP-t, illetve a levegő nélküli és a levegő rásegítéses festési technikák könnyed elsajátítását is.

 

SimSpray™ - Tanulói nézetek és segítő jelzések

A SimSpray oktatási rendszere vizuális segítségekkel valós idejű visszajelzést biztosít a feladatra jellemző festőpisztoly helyes tartásáról, és a munkadarab sikeres lefestéséhez szükséges minden adatról. A vizuális segítségek egyénileg ki és bekapcsolhatók. A szoftver segítségével teljes kimutatást biztosítunk.

 

Vizuális segítségek

SimSpray távolság indikátor.

Sokféle vizuális segítség használható egyesével vagy egymással kombinálva, hogy segítsünk a tanulónak a helyes festési technikák gyors elsajátítását. A vizuális segítségek természetesen megmutatják a festőpisztoly ideális vezetési sebességét, a helyes szórási távolságot, a megfelelő szöget. (A fenti képen mindhárom segítség látható.)

 

SimSpray festék fedettségi nézet

Ha a tanulónak nem sikerült a megfelelő rétegvastagság elérése a munkadarabon nem folytathatja a festést. A lefedettséget mutató nézetben megtekintheti hibáit. Ebben a nézetben zöld szín jelzi számára ahol megfelelő réteg vastagságot alkalmazta, piros szín, ha túl sok a festék, kék szín, ha túl kevés.

 

A SimSpray-vel, az oktatóknak lehetőségük van a festési paraméterek szabadon történő megváltoztatására, hogy saját képzési programjuk szükségleteihez igazíthassák!

 

SimSpray™ - Oktatói nézetek és eszközök

Az oktatók megvizsgálhatják, ellenőrizhetik mindegyik befejezett munkadarabot festés után, de a valós idejű nyomon követés segítségével akár mialatt a tanuló éppen dolgozik. A munkadarab minden szögből megtekinthető, hogy megállapítható legyen a befejezett munka minősége. Ez a felhasználó gyakorlottságának szintjét is hűen tükrözi. A SimSpray érintő képernyős monitorjának irányításával az oktatók ugyanúgy tudják megvizsgálni a virtuálisan lefestett alkatrészt, mint ahogy egy fizikailag is lefestettet valós darabot vizsgálnának. A SimSpray oktatói nézeteinek "panoráma", "nagyítás", és "forgatás" funkciói megjelenítik a virtuálisan lefestett munkadarab illesztéseinek, sarkainak és bemélyedéseinek élethű részleteit is.

 

A kész munkadarab 3D megtekintése

Simspray panoráma nézet.

Az érintőképernyővel az oktatók panoráma nézetre válthatnak, elforgathatják a munkadarabot, bele és ki nagyíthatnak belőle, hogy megtekintsék a munkadarab a tetejét, oldalait, és az alját is.
Ezek az irányítási funkciók a visszatekintés grafikon nézetekben használhatók.

 

Hibák

SimSpray festék megfolyás nézet.

A SimSpray megmutatja a vizuális hibákat, valós időben és visszatekintés módban is.

Az oktatók kiemelhetik a képződött cseppeket, megfolyásokat, narancsbőr képződést, a száraz spray jelenségét, hogy megmutassák a tanulóknak, hol nem volt megfelelő az általuk használt szög-, távolság-, vagy a sebesség paraméterek valamelyike. (A fenti ábrán a megfolyások láthatók.)

 

Lefedettség nézet

SimSpray festék fedettségi nézet

Az oktató itt színjelzésekkel látja a munkadarabot, ahol zöld szín jelzi, ha a tanuló elérte a megfelelő rétegvastagságot, kék szín jelzi, ha a rétegképződés túl enyhe, és piros, ha túlságosan erős.

 

Grafikon nézet

SimSpray grafikon nézet.

A grafikon nézet a pisztoly helyzetét (a távolságot a munkadarabtól, és a sebességet) ábrázoló 3D-s vonalakat mutat valós időben rétegenként.

Távolság, szög és sebesség grafikonok, be és kikapcsolhatók minden réteg esetén. Ezek a grafikonok mutatják, hogy a tanuló az oktató által beállított paraméterek értékhatárain belül volt, vagy sem.

 

A SimSpray további eszközöket biztosít az oktatók számára, hogy értékelni tudják az anyaghasználatot minden festési feladat után, hogy irányítani tudják a tanulói vizuális segítségek használatát. Megfigyelhessék a virtuális oktatási rendszer használatával elérhető hatékonyságot, és hogy kiszámíthassák a SimSpray megtérülési-, jövedelmezőségi mutatóját.

 

Projekt szerkesztő

SmiSpray project editor

Az "adminisztratív eszköztár" használatával- ami jelszóval védett- az oktatók hozzáférhetnek a SimSpray projektszerkesztőjéhez.

A projektszerkesztő lehetővé teszi számukra, hogy testre szabott projekteket rendeljenek hozzá minden alkatrészhez, azaz pontosan megadhatják a rétegek számát és típusát, és a technikára jellemző egyedi paramétereket (rétegződés, levegőnyomás, folyadéknyomás, haladási sebesség, tartási szögek), valamint a beállítások tolerancia értékeit is. A tanulók saját beállításaik megadása közben kiválaszthatják, melyik projekten dolgoznak.

 

Jelentések a tanulókról

SimSprayStudentReportExample
Miután a tanuló végzett a projektjével, az információk SimSpray Tanulói Jelentésekként kerülnek elmentésre. Ez tartalmazz eredményeket és képeket az elvégzett projektről és minden egyes bevonatról. A projekt paraméterei, és információk az egyéni teljesítményekről (beleértve a grafikonokat és a pontszámokat) szintén részletezésre kerülnek a jelentésben

Ez lehetővé teszi az oktatóknak, hogy nyomon kövessék a tanuló fejlődését a tanév alatt, és megállapítsák mely területeken teljesítettek kiválóan, és hol van szükségük több figyelemre.

 

Visszatekintés fül

SimSpray összesítő nézet

A visszatekintés fül 3 dimenzióban mutatja a kész bevonatot, és lebontja a bevonat pontszámát átviteli hatékonyság, rétegképződés, szög, távolság, sebesség alapján, és ad egy összesített pontszámot a bevonatra.

Itt láthatjuk a bevonat készítése közben felhasznált és az elpazarolt festék mennyiségét is. (A képen egy „frissen száradt” tiszta bevonat látható egy karosszéria elemen.)

 

Paintometer

SimSpray Paintometer festék felhasználás

A Paintometer képernyőn egy összegzés látható a rendszer használatáról, ami segít a SimSpray megtérülési mutatójának kiszámításában.
A táblázatba foglaltan összesítve jeleníti meg a Simpsray-ben eltöltött időt, a festéssel eltöltött időt, a bevonatonként felhasznált és elpazarolt festék mennyiségét, és a lefestett alkatrészek számát

 

SimSpray 3.0 Edge Blending Module

 

SimSpray 2.0 Powder - Faraday Activity

 

SimSpray 3.0 Powder - Coating

 

SimSpray 2.0 Powder - Brief Look